Składniki:
- 0,7l kiszonego żuru
- 2 marchewki
- 2 małe pietruszki
- Kawałek selera
- Cebula
- 2-3 suszone grzyby
- 1l wody
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 50g wędzonego boczku
- 500g białej kiełbasy
- 200 ml śmietany
- Sól
- Świeży starty chrzan
Przygotowanie:
Oczyść i pokrój warzywa, umyj i namocz grzyby, włóż wszystko do wody i gotuj pod przykryciem pół godziny. Usuń warzywa pokrój grzyby.
Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach i z boczkiem dodaj wywaru. Gotuj pół godziny. Wyjmij i pokrój kiełbasę w plastry, a boczek w kostkę.
Do wywaru wlej żur, dodaj przyprawy i grzyby. Zagotuj, podpraw śmietaną. Włóż kiełbasę i boczek. Do talerzy włóż ćwiartki jajek i odrobinę chrzanu.