Żurek Wielkanocny z kiełbasą

Składniki:

  • 0,7l kiszonego żuru
  • 2 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • Kawałek selera
  • Cebula
  • 2-3 suszone grzyby
  • 1l wody
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 50g wędzonego boczku
  • 500g białej kiełbasy
  • 200 ml śmietany
  • Sól
  • Świeży starty chrzan

Przygotowanie:

Oczyść i pokrój warzywa, umyj i namocz grzyby, włóż wszystko do wody i gotuj pod przykryciem pół godziny. Usuń warzywa pokrój grzyby.
Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach i z boczkiem dodaj wywaru. Gotuj pół godziny. Wyjmij i pokrój kiełbasę w plastry, a boczek w kostkę.
Do wywaru wlej żur, dodaj przyprawy i grzyby. Zagotuj, podpraw śmietaną. Włóż kiełbasę i boczek. Do talerzy  włóż ćwiartki jajek i odrobinę chrzanu.