Zupa pieczarkowa z grzankami

Przepis pochodzi ze strony gotujmy.pl – aktor przepisu: czesio

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • cebula
  • 6 łyżek masła
  • 4 szklanki bulionu z kostki
  • 300 ml śmietany
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 4 kromki chleba
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 1/2 soku cytryny
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, natkę opłukać. 3 łyżki masła rozgrzać w rondlu i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, przesmażyć. Wlać bulion i gotować 10 min. Śmietanę rozbić kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlać do zupy. Przyprawić solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Zamieszać i zagotować. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie masła, dodać ser i wymieszać. Zupę posypać natką