Zrazy po katalońsku

Składniki:

  • 4 plastry piersi indyczej lub schabu
  • 15 dag szynki
  • cebula
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • 2 szk bulionu
  • 3 łyżki oliwy
  • czerwona papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać paprykę razem smażyć 5 minut. Wymieszać z pokrojoną w kostkę szynką, ryżem i rodzynkami. Farsz doprawić solą i pieprzem. Mięso lekko rozbić tłuczkiem oprószyć solą i pieprzem. Nałożyć farsz, boki zwinąć i obwiązać nićmi. Zrazy zrumienić na oliwie, wlać bulion, dodać przecier i dusić 1/2 godziny.