Składniki:
- 4 plastry piersi indyczej lub schabu
- 15 dag szynki
- cebula
- 4 łyżki ugotowanego ryżu
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki rodzynek
- 2 szk bulionu
- 3 łyżki oliwy
- czerwona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać paprykę razem smażyć 5 minut. Wymieszać z pokrojoną w kostkę szynką, ryżem i rodzynkami. Farsz doprawić solą i pieprzem. Mięso lekko rozbić tłuczkiem oprószyć solą i pieprzem. Nałożyć farsz, boki zwinąć i obwiązać nićmi. Zrazy zrumienić na oliwie, wlać bulion, dodać przecier i dusić 1/2 godziny.