Ziemniaczana patelnia z kiełbasą i warzywami

Składniki:

  • 500g małych młodych ziemniaków
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 2 papryki
  • 2 marchwie
  • 3 ząbki czosnku
  • 300g kiełbasy wędzonej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 100g zielonego groszku
  • 100g ziaren kukurydzy
  • tymianek
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w ćwiartki. Dymkę oczyścić, pokroić w piórka. Oczyszczone z pestek papryki pokroić w paseczki. Marchewki oskrobać, pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać i posiekać. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić na plasterki. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę. Włożyć rozdrobnione warzywa razem z kiełbasą. Smażyć na średnim ogniu, mieszając przez około 8-10 minut, aż ziemniaki zaczną lekko przywierać do dna patelni. Skropić octem winnym, sosem sojowym i podlać bulionem warzywnym. Dodać zielony groszek i kukurydzę. Doprawić tymiankiem, mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Przykryć i dusić na wolnym ogniu kolejne 8-10 minut.