Składniki:
- 500g małych młodych ziemniaków
- 1 pęczek cebuli dymki
- 2 papryki
- 2 marchwie
- 3 ząbki czosnku
- 300g kiełbasy wędzonej
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 100g zielonego groszku
- 100g ziaren kukurydzy
- tymianek
- słodka i ostra mielona papryka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w ćwiartki. Dymkę oczyścić, pokroić w piórka. Oczyszczone z pestek papryki pokroić w paseczki. Marchewki oskrobać, pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać i posiekać. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić na plasterki. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę. Włożyć rozdrobnione warzywa razem z kiełbasą. Smażyć na średnim ogniu, mieszając przez około 8-10 minut, aż ziemniaki zaczną lekko przywierać do dna patelni. Skropić octem winnym, sosem sojowym i podlać bulionem warzywnym. Dodać zielony groszek i kukurydzę. Doprawić tymiankiem, mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Przykryć i dusić na wolnym ogniu kolejne 8-10 minut.