Kaufland
Składniki:
- 800g żeberek wieprzowych
- sól, pieprz
- kminek
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki jasnego piwa
- 50g moreli suszonych
- 2-3 winne jabłka
- sok z cytryny
- 200g cebulek perłowych
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2-3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Żeberka pokroić na porcje, natrzeć solą, pieprzem i kminkiem. W brytfannie rozgrzać dwie łyżki oleju i obsmażyć na rumiano żeberka. Podlać jedną szklanką piwa i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Morele przekroić na połówki, zalać szklanką piwa i odstawić do namoczenia. Jabłka pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Cebulki perłowe obrać i opłukać. Na patelni rozgrzać resztę oleju i podsmażyć cebulki oraz cząstki jabłek. Żeberka posmarować miodową musztardą wymieszaną z miodem. Obłożyć wokół jabłkami, cebulkami oraz morelami i również posmarować musztardą z miodem. Wlać resztę piwa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i zapiekać pod przykryciem 30 minut.