Żeberka w piwie

Kaufland

Składniki:

  • 800g żeberek wieprzowych
  • sól, pieprz
  • kminek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 50g moreli suszonych
  • 2-3 winne jabłka
  • sok z cytryny
  • 200g cebulek perłowych
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2-3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Żeberka pokroić na porcje, natrzeć solą, pieprzem i kminkiem. W brytfannie rozgrzać dwie łyżki oleju i obsmażyć na rumiano żeberka. Podlać jedną szklanką piwa i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Morele przekroić na połówki, zalać szklanką piwa i odstawić do namoczenia. Jabłka pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Cebulki perłowe obrać i opłukać. Na patelni rozgrzać resztę oleju i podsmażyć cebulki oraz cząstki jabłek. Żeberka posmarować miodową musztardą wymieszaną z miodem. Obłożyć wokół jabłkami, cebulkami oraz morelami i również posmarować musztardą z miodem. Wlać resztę piwa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i zapiekać pod przykryciem 30 minut.