Kaufland
Składniki:
- 800g żeberek wieprzowych
- 4-5 łyżek musztardy z ziarnami gorczycy
- po 2 łyżki sosu sojowego, octu winnego, płynnego miodu, wódki i oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu warzywnego (z kostki)
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki z dwiema kostkami. Marynata: wymieszać musztardę z sosem sojowym, octem winnym, olejem, miodem i wódką. Do marynaty dodać mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Żeberka posmarować marynatą, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. W czasie marynowania żeberka obrócić, aby równomiernie pokryły się marynatą. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć zamarynowane żeberka i usmażyć z obu stron na brązowo. Dolać bulion, posiekaną cebulę, pokrojona w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Wlać resztę marynaty i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości przez około 30 minut. Posypać natką pietruszki.