Zapiekanka z tostami i serem

Składniki

  • 500g pomidorów
  • kromek chleba tostowego
  • 400 g sera żółtego (gouda, edamski)
  • 1/8 l śmietany
  • 1/8 l mleka
  • 3 jajka
  • 100 ml białego wina
  • sól
  • Pieprz
  • Ząbek czosnku
  • Listki bazylii
  • Masło wo formy

Przygotowanie:

Kromki chleba lekko zrumienić w tosterze lub podsmażyć na patelni.
Śmietanę wymieszać z mlekiem, jajkiem i białym winem. Dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Pomidory sparzyć, obrać. Razem z serem pokroić w plastry.W wysmarowanej masłem formie do pieczenia układać dachówkowo warstwami plastry tostów, pomidorów i sera. Zalać sosem. Zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 ºC. Przed podaniem posypać listkami bazylii.