Zapiekanka paprykowa z jajkami po hiszpańsku

Składniki na 6 porcji:

  • 2 średnie cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili lub czuszka
  • 4 pomidory
  • 4-5 łyżeczek oliwy
  • suszony tymianek
  • pieprz Cayenne
  • sól, pieprz
  • 100g startego parmezanu
  • 6 jajek

Przygotowanie:
Warzywa obrać, oczyścić, opłukać. Cebule pokroić  półplasterki. Paprykę pokroić w cienkie krótkie paski. Czosnek i chili posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na oliwie przesmażyć czosnek z cebulą i chili. Dodać paprykę pomidory, przyprawy. Dusić 20 minut na średnim ogniu, często mieszając. Paprykarz wymieszać ze startym parmezanem. Przełożyć do 6 kokilek lub żaroodpornych miseczek. W każdej porcji zrobić łyżką wgłębienie i wbić do środka po jednym jajku. Kokilki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez 8-10 minut, aż jajko się zetnie, a ser roztopi. Podawać udekorowane świeżym tymiankiem.