Zapiekane ziemniaki z brukselką w sosie serowo beszamelowym

Składniki na 6 porcji

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 800 g brukselki
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kostka sera topionego np. śmietankowego
  • 100 g startego sera żółtego
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Oczyszczoną brukselkę włożyć do osolonego wrzątku. Obgotować przez 8-10 minut, osączyć na sicie. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i zasmażyć na złoty kolor. Następnie cały czas mieszając wlewać stopniowo mleko uważając aby nie powstały grudki. Sos zagotować nie przerywając mieszania i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstawić z ognia i dodać serek topiony oraz żółty ser. Wymieszać aż sery się rozpuszczą. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotowanym sosem zalać warzywa. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.