Kaufland
Składniki:
- 500g wołowiny (najlepiej polędwicy wołowej)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz kajeński
- 2 ząbki czosnku
- 3-cm kawałek imbiru
- 1 czerwona i 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki keczupu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól
Przygotowanie:
Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry, a następnie na paski. Skropić sosem sojowym wymieszanym z sokiem cytrynowym i sporą szczyptą pieprzu kajeńskiego. Dodać obrany i zmiażdżony czosnek oraz obrany i pokrojony w drobną kostkę imbir. Odstawić na 30 minut. Paprykę oczyścić z pestek. Zieloną pokroić w paski, a czerwoną w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Dodać warzywa i smażyć razem, mieszając przez 3 minuty. Dodać keczup, wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 10 minut, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. W razie potrzeby podlać kilkoma łyżkami wrzątku. Posypać posiekanym koperkiem, posolić.