Wołowina po chińsku

Kaufland

Składniki:

  • 500g wołowiny (najlepiej polędwicy wołowej)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz kajeński
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-cm kawałek imbiru
  • 1 czerwona i 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki keczupu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól

Przygotowanie:

Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry, a następnie na paski. Skropić sosem sojowym wymieszanym z sokiem cytrynowym i sporą szczyptą pieprzu kajeńskiego. Dodać obrany i zmiażdżony czosnek oraz obrany i pokrojony w drobną kostkę imbir. Odstawić na 30 minut. Paprykę oczyścić z pestek. Zieloną pokroić w paski, a czerwoną w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Dodać warzywa i smażyć razem, mieszając przez 3 minuty. Dodać keczup, wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 10 minut, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. W razie potrzeby podlać kilkoma łyżkami wrzątku. Posypać posiekanym koperkiem, posolić.