Wiśniak

Biszkopt:

  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka mąki (0,5 kartoflanki + 0,5 tortowej)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 budyń wiśniowy bez cukru
  • 50 dag wydrążonych wiśni
  • 2 szklanki kompotu wiśniowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 kostki margaryny

Przygotowanie:

Połowę kompotu zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Pozostały kompot wymieszać z proszkiem budyniowym, a następnie z płynną galaretką. Zagotować. Z białek ubić sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysty krem dodając po łyżce ostudzonej ale nie zimnej masy galaretkowo – budyniowej. Na koniec z wiśniami dodawać po trochu ubitą pianę.