Składniki
- 1 żółta papryka
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 75 g czarnych oliwek
- 1/2 szklanki ryżu
- Sałatka
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz
- Zielenina
Przygotowanie
Ryż, najlepiej biały długo ziarnisty, ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie, odceć i pozostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, możesz ją sparzyć wrzątkiem, by straciła sówj ostry smak. Pomidory i paprykę pokrój w niewielką kostkę lub paki, oliwki bez pestek w krążki.
Przygotuj pomidory, paprykę i cebulę ułóż na półmisku wyłożonym dokładnie umytymi i osączonymi liśćmi sałaty, dodaj krążki oliwek. Dopraw sałatkę solą i pierzem do smaku, posyp ugotowanym na sypko ryżem i skrop sokiem z świeżo wyciśniętej cytryny.
Lekką sałatkę warzywno-ryżową podawaj jako samodzielną przekąskę ze świeżym pieczywem na podwieczorek lub jako dodatek do pieczonych mięs na zimno bądź ryb. Przed podaniem udekoruj ją dowolną zieleniną: szczypiorkiem, koperkiem lub listkami świeżej bazylii.