Wieprzowina chili z grilla

Składniki:

  • 50 dag mięsa wieprzowego (np. szynki),
  • 1 ostra papryczka chili,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku,
  • ¼ łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 50ml oleju,
  • 1 mała limonka (lub cytryna),
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyć pod bieżącą wodą, ewentualnie usunąć grubą warstwę tłuszczu. Pokroić w poprzek włókien w plastry grubości 1,5 cm i rozbić tłuczkiem do mięsa.

Czosnek oczyścić i drobno posiekać (można też przecisnąć go przez praskę).

Strączek papryki chili oczyścić i podzielić na kilka kawałków.

Do chili dodać olej, koncentrat pomidorowy, kminek, majeranek, czosnek, odrobinę soli i pieprzu.

Do pasty dodać sok wyciśnięty z limonki.

Bardzo dokładnie zmiksować ze sobą wszystkie składniki.

Plastry mięsa posmarować pastą chili i pozostawić na 2-3 godziny (w tym czasie zyska ono niepowtarzalny aromat i stanie się bardziej kruche). Tak przygotowane mięso wrzucić na grill i z obu stron opiekać przez ok. 10min. , aż nabierze wspaniałego rumianego koloru.