Składniki:
-
50 dag mięsa wieprzowego (np. szynki),
-
1 ostra papryczka chili,
-
½ łyżeczki mielonego kminku,
-
¼ łyżeczki majeranku,
-
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
-
50ml oleju,
-
1 mała limonka (lub cytryna),
-
3-4 ząbki czosnku,
-
sól,
-
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć pod bieżącą wodą, ewentualnie usunąć grubą warstwę tłuszczu. Pokroić w poprzek włókien w plastry grubości 1,5 cm i rozbić tłuczkiem do mięsa.
Czosnek oczyścić i drobno posiekać (można też przecisnąć go przez praskę).
Strączek papryki chili oczyścić i podzielić na kilka kawałków.
Do chili dodać olej, koncentrat pomidorowy, kminek, majeranek, czosnek, odrobinę soli i pieprzu.
Do pasty dodać sok wyciśnięty z limonki.
Bardzo dokładnie zmiksować ze sobą wszystkie składniki.
Plastry mięsa posmarować pastą chili i pozostawić na 2-3 godziny (w tym czasie zyska ono niepowtarzalny aromat i stanie się bardziej kruche). Tak przygotowane mięso wrzucić na grill i z obu stron opiekać przez ok. 10min. , aż nabierze wspaniałego rumianego koloru.