Westernowe kuleczki z sosem barbecue

Składniki:

  • 600g mielonej wieprzowiny
  • Jajko
  • Pęczek dymki
  • Strąk papryki czuszki
  • 4 łyżki kukurydzy (z puszki)
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 5 łyżek oleju

Sos:

  • ¼ białego octu winnego
  • Łyżeczka ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • Łyżka ziarenek kolendry
  • 4 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/8 l oliwy
  • 4 łyżki cukru
  • 350 ml keczupu
  • Łyżeczka sosu Worcester
  • Sól
  • Pieprz Cayenne

Przygotowanie:

Ocet zagotować z przyprawami i przecedzić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i usmażyć na oleju. Posypać cukrem, zalać octem. Dodać keczup, sos Worcester i 1/8 l wody. Doprawić sola i pieprzem Cayenne. Gotować przez 15 minut. Wystudzić.

Dymkę obrać, posiekać. Paprykę umyć, usunąć pestki, pokroić. Kukurydzę osączyć. Chleb tostowy pokroić kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać z mięsem i jajkiem. Z masy uformować małe kulki i usmażyć na gorącym oleju. Podawać razem z sosem.