Składniki:
-
600g mielonej wieprzowiny
-
Jajko
-
Pęczek dymki
-
Strąk papryki czuszki
-
4 łyżki kukurydzy (z puszki)
-
2 kromki chleba tostowego
-
5 łyżek oleju
Sos:
-
¼ białego octu winnego
-
Łyżeczka ziela angielskiego
-
4 goździki
-
Łyżka ziarenek kolendry
-
4 cebule
-
1-2 ząbki czosnku
-
1/8 l oliwy
-
4 łyżki cukru
-
350 ml keczupu
-
Łyżeczka sosu Worcester
-
Sól
-
Pieprz Cayenne
Przygotowanie:
Ocet zagotować z przyprawami i przecedzić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i usmażyć na oleju. Posypać cukrem, zalać octem. Dodać keczup, sos Worcester i 1/8 l wody. Doprawić sola i pieprzem Cayenne. Gotować przez 15 minut. Wystudzić.
Dymkę obrać, posiekać. Paprykę umyć, usunąć pestki, pokroić. Kukurydzę osączyć. Chleb tostowy pokroić kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać z mięsem i jajkiem. Z masy uformować małe kulki i usmażyć na gorącym oleju. Podawać razem z sosem.