Składniki:
- 500 g wątróbki cielęcej,
- 2 cytryny,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki bulionu z kostki,
- łyżka posiekanej zieleniny,
- ząbek czosnku,
- 100 g kwaśnej śmietany,
- łyżka mąki,
- łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- cukier
Przygotowanie:
Wątróbkę opłukać, osuszyć i pokroić w plastry (w poprzek włókien). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej włożyć wątróbkę i krótko obsmażyć ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem i trzymać w ciepłe pod przykryciem. Cytryny obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę i czosnek do zeszklenia. Mąkę rozprowadzić wystudzonym bulionem, dodać do cebuli i czosnku, zagotować. Do sosu dodać śmietanę, cząstki cytryny oraz zieleninę. Doprawić sos solą, pieprzem i cukrem. Do sosu włożyć wątróbkę i podgrzać, nie gotować.