Wątróbka cielęca z cytryną

Składniki:

  • 500 g wątróbki cielęcej,
  • 2 cytryny,
  • 1 cebula,
  • 1/2 szklanki bulionu z kostki,
  • łyżka posiekanej zieleniny,
  • ząbek czosnku,
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • łyżka mąki,
  • łyżka oleju,
  • sól, pieprz,
  • cukier

Przygotowanie:

Wątróbkę opłukać, osuszyć i pokroić w plastry (w poprzek włókien). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej włożyć wątróbkę i krótko obsmażyć ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem i trzymać w ciepłe pod przykryciem. Cytryny obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę i czosnek do zeszklenia. Mąkę rozprowadzić wystudzonym bulionem, dodać do cebuli i czosnku, zagotować. Do sosu dodać śmietanę, cząstki cytryny oraz zieleninę. Doprawić sos solą, pieprzem i cukrem. Do sosu włożyć wątróbkę i podgrzać, nie gotować.