Udka z kurczaka duszone w papryce

Składniki na 4 porcje:

  • 4 udka kurczaka
  • sól
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1-2 papryczki chili
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • słodka i ostra mielona papryka

Przygotowanie:

Udka kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć, natrzeć roztartym z czosnkiem oraz mieszanką ziół prowansalskich. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Cebulę obrać, opłukać, posiekać. Paprykę chili umyć, oczyścić z pestek, posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć cebulę i usmażyć na szklisto. Dodać imbir, paprykę i chili. Smażyć razem 2-3 minuty, mieszając. Włożyć pomidory razem z zalewą. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Udka obsmażyć na rumiano na oliwie,ułożyć na warstwie sosu. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie