Składniki na 4 porcje:
- 4 udka kurczaka
- sól
- 2-3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 1-2 papryczki chili
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- słodka i ostra mielona papryka
Przygotowanie:
Udka kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć, natrzeć roztartym z czosnkiem oraz mieszanką ziół prowansalskich. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Cebulę obrać, opłukać, posiekać. Paprykę chili umyć, oczyścić z pestek, posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć cebulę i usmażyć na szklisto. Dodać imbir, paprykę i chili. Smażyć razem 2-3 minuty, mieszając. Włożyć pomidory razem z zalewą. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Udka obsmażyć na rumiano na oliwie,ułożyć na warstwie sosu. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie