Tortilla z młodymi ziemniakami i botwinką

Kaufland

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki (300g)
  • 1 marchew (100g)
  • 1 pęczek młodej botwinki
  • 1 pęczek dymki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek, sól, pieprz
  • 6 jajek
  • 3-4 łyżki kremówki

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Młode buraczki oskrobać i dokładnie umyć razem z liśćmi, pokroić. Dymkę ze szczypiorem oczyścić, opłukać, posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Włożyć ziemniaki oraz dymkę ze szczypiorem i podsmażyć 5 minut, mieszając. Dodać botwinkę oraz posiekane ząbki czosnku. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut.  Jajka wbić do miski, dodać kremówkę, sól i pieprz do smaku. Masę jajeczną roztrzepać widelcem i zalać nią warzywa na patelni.  Potrząsnąć patelnią aby masa jajeczna równomiernie się rozlała.  Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, aż spód się zetnie.  Zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut, a następnie pokroić na porcje.