Składniki:
- 3 jajka,
- szklanka mąki,
- po szklance śmietanki i wody mineralnej,
- cukier waniliowy,
- 4 łyżki cukru pudru,
- po 500g malin i truskawek,
- 2 łyżki jagód,
- 4 łyżki naturalnego jogurtu,
- 250 g sera homogenizowanego,
- listki melisy,
- olej,
- łyżka masła,
- sól
Przygotowanie:
Żółtka roztrzepać z wodą mineralną i śmietanką. Dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, ubitą pianę z białek, cukier waniliowy i stopione letnie masło. Z ciasta usmażyć 6 grubszych naleśników.
Połowę malin i truskawek zmiksować z 2 łyżkami cukru. Resztę truskawek pokroić. Ser zmiksować z jogurtem i pozostałym cukrem.
Naleśniki przełożyć serem i owocami. Polać owocowym przecierem. Posypać jagodami. Udekorować listkami melisy.