Składniki:
Na 15 porcji
Ciasto:
- 300g mąki tortowej
- 300g masła
- Łyżki cukru pudru
- 5 jajek
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Cukier waniliowy
- Szczypta soli
- tłuszcz i mąka do formy
przełożenie
- 300g czekolady 4 jajka
- 200g masła
- 150g cukru kryształu
- Kieliszek rumu
- ½ szklanki śmietanki
- Łyżka cukru pudru
- 150g waniliowej chałwy
- ¾ szklanki naparu herbaty
Dekoracja
- 100g bezów
- czekoladowe ozdoby
Przygotowanie:
Masło na ciasto utrzeć z cukrem pudrem cukrem waniliowym i żółtkami. Wymieszać z mąką proszkiem do pieczenia i pianą ubitą z białek. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąka tortownicy. Piec 25 min w 180C Czekoladę chwilę gotować ze smietanką. Ucierać aż krem wystygnie Jajka ubić z cukrem kryształem na parze.
Masło na krem rozetrzeć dodając cukier puder krem czekoladowy i jajeczny po kawałku chałwy i rum. Ciasto przekroić w poprzek na 4 części nasączyć herbatą. Przełożyć kremem. Wierzch i boki posypać pokruszonymi bezami i udekorować ozdobami.