Tort czekoladowy z chałwą

Składniki:

Na 15 porcji

Ciasto:

  • 300g mąki tortowej
  • 300g masła
  • Łyżki cukru pudru
  • 5 jajek
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • Szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do formy

przełożenie

  • 300g czekolady 4 jajka
  • 200g masła
  • 150g cukru kryształu
  • Kieliszek rumu
  • ½ szklanki śmietanki
  • Łyżka cukru pudru
  • 150g waniliowej chałwy
  • ¾ szklanki naparu herbaty

Dekoracja

  • 100g bezów
  • czekoladowe ozdoby

Przygotowanie:

Masło na ciasto utrzeć z cukrem pudrem cukrem waniliowym i żółtkami. Wymieszać z mąką proszkiem do pieczenia i pianą ubitą z białek. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąka tortownicy. Piec 25 min w 180C Czekoladę chwilę gotować ze smietanką. Ucierać aż krem wystygnie Jajka ubić z cukrem kryształem na parze.

Masło na krem rozetrzeć dodając cukier puder krem czekoladowy i jajeczny po kawałku chałwy i rum. Ciasto przekroić w poprzek na 4 części nasączyć herbatą. Przełożyć kremem. Wierzch i boki posypać pokruszonymi bezami i udekorować ozdobami.