Tarta

Składniki ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 kostka Kasi
  • 3 łyżki wody

Składniki krem:

  • 2 opakowania białej czekolady
  • 250g serka Mascarpone

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, dodać Kasię, cukier puder, wodę i żółtka. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wyjąć i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy około 26 cm. Wierzch ciasta po nakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180 oC, aż ciasto uzyska złoty kolor (około 40 minut). Odstawić do ostygnięcia.

Przygotować krem – czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać serek Mascarpone i wymieszać łyżką. Można zastosować gotowy krem do Karpatki.

Krem nałożyć na ostudzony spód ciasta i udekorować owocami (borówki, maliny), posypać cukrem pudrem lub startą czekoladą.