Szparagi w ziołowych naleśnikach

Kaufland

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów (500g)
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 200g mąki
  • 50g szynki
  • 1 pęczek bazylii
  • 3 łyżki sklarowanego masła

Dressing:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki kaparów
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 3-4 łyżki soku pomidorowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na ciasto naleśnikowe zmiksować jajka, mleko, śmietankę, i dosypywać porcjami przesianą mąkę. Dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz posiekaną bazylię. Ciasto odstawić na 30 min. W tym czasie przygotować dressing. Oczyszczoną z pestek paprykę drobno posiekać razem ze szczypiorkiem, szalotką i kaparami. Wymieszać z oliwą, sokiem cytrynowym i pomidorowym, doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, obrać do 1/3 wysokości. Włożyć do osolonego wrzątku ugotować al dente, osączyć, trzymać w cieple. Ciasto naleśnikowe zamieszać i wlewać łyżką wazową na natłuszczoną sklarowanym masłem rozgrzaną patelnie. Na małym ogniu usmażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. W gorące naleśniki zawinąć po kilka szparagów. Polać paprykowym dressingiem i podawać.