Sznycle z szynki w sosie cytrynowym

Składniki:

  • 50dag chudej szynki (bez skóry i kości)
  • szklanka bulionu warzywnego z kostki (z oliwą z oliwek i ziołami)
  • pół szklanki śmietany 30%
  • mała cebula

Dodatki:

  • cytryna
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • estragon
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczoną z nadmiaru tłuszczu, umytą szynkę osuszyć, pokroić na plastry i rozbić lekko tłuczkiem. Posolić, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, opłukać posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć sznycle wraz z cebulą i czosnkiem. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla. Zalać gorącym bulionem. Dodać cienko obraną skórkę z cytryny i 2- 3 gałązki estragonu. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Wlać śmietanę rozrobioną z mąką. Wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Sznycle wyjąć na półmisek. Sos doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny, solą oraz pieprzem. Usunąć skórkę cytrynową i gałązki estragonu. Przelać do sosjerki i podawać do sznycli.