Składniki:
- 50dag chudej szynki (bez skóry i kości)
- szklanka bulionu warzywnego z kostki (z oliwą z oliwek i ziołami)
- pół szklanki śmietany 30%
- mała cebula
Dodatki:
- cytryna
- 2- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka mąki
- 2 łyżki oleju
- estragon
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczoną z nadmiaru tłuszczu, umytą szynkę osuszyć, pokroić na plastry i rozbić lekko tłuczkiem. Posolić, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, opłukać posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć sznycle wraz z cebulą i czosnkiem. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla. Zalać gorącym bulionem. Dodać cienko obraną skórkę z cytryny i 2- 3 gałązki estragonu. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Wlać śmietanę rozrobioną z mąką. Wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Sznycle wyjąć na półmisek. Sos doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny, solą oraz pieprzem. Usunąć skórkę cytrynową i gałązki estragonu. Przelać do sosjerki i podawać do sznycli.