Składniki:
- 1 kg makaronu spaghetti,
- 1-2 łyżki masła lub oleju,
- pół szklanki oliwy lub oleju,
- 2 pokrojone w plastry cebule,
- 2 roztarte ząbki czosnku,
- 2 starte marchewki,
- 2 posiekane pory,
- 1/2 kg duszonych i przetartych pomidorów,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Olej lub oliwę wlać do garnka z grubym dnem, mocno rozgrzać, zmniejszyć płomień, włożyć cebulę i czosnek, smażyć aż będą szkliste. Dodać marchewkę, pory, pomidory, przyprawić, dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 45 min kilkakrotnie mieszając. Makaron ugotować, odcedzić, wypłukać kilka razy w wodzie, wymieszać z masłem lub olejem, trzymać w ciepłe. Po ugotowaniu sosu, spaghetti wyłożyć na półmisek i polać sosem.