Składniki:
- 500g świeżej słoniny
- 250g łopatki lub karkówki
- 2 cebule
- Mielony pieprz
- 4-5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Słoninę pokroić w drobną kostkę lub zemleć w maszynce. Wrzucić do dużego rondla. Wlać szklankę wody. Podgrzewać, do czasu mieszając, aż skwarki będą przezroczyste.
Mięso opłukać i starannie osączyć. Usunąć żyły i błony. Pokroić drobną kostkę, a następnie dodać do roztopionego tłuszczu. Smażyć godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Cebulę obrać, umyć, osączyć na bibule, drobno posiekać. Dodać do naczynia z mięsem i tłuszczem. Gdy cebula nabierze złotawego koloru, garnek ze smalcem odstawić z ognia.
Do smalcu dodać pieprz i posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszać. Smalec przelać do kamiennego naczynia. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.