Składniki:
- 1,5 kg twarogu półtłustego
- 12 jaj
- 250 g masła
- 2,5 szk. cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 puszka brzoskwiń
- skórka otarta z 1 cytryny
- bułka tarta do wysmarowania blaszki
Przygotowanie:
Przygotować w jednym naczyniu 12 żółtek, a w drugim 10 białek (2 białka nie będą potrzebne). Żółtka, miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny zmiksować. Do masy dodawać porcjami twaróg, mąkę i kaszę, cały czas ucierając ciasto. Ubić na sztywno pianę z 10 białek, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec 1,15 (45 minut) w 180 oC.