Schabowe w miodzie

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe (z kością)
  • 3-4 winne jabłka mała kiść jasnych winogron
  • Łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki cukru
  • Łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól
  • Czerwony pieprz

Przygotowanie:

Kotlety opłukać. Lekko je zbić, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Odstawić na 30 minut do lodówki.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki. Winogrona umyć i osączyć. Masło rozpuścić. Wrzucić jabłka i winogrona. Dusić ok. 10 minut, uważając by owoce się nie rozpadły. Posłodzić do smaku.

Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia posmarować je miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i dużą szczyptą grubo zmielonego czerwonego pieprzu. Smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu z przykryciem. Podawać z owocami