Składniki:
- 4 kotlety schabowe (z kością)
- 3-4 winne jabłka mała kiść jasnych winogron
- Łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki cukru
- Łyżka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól
- Czerwony pieprz
Przygotowanie:
Kotlety opłukać. Lekko je zbić, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki. Winogrona umyć i osączyć. Masło rozpuścić. Wrzucić jabłka i winogrona. Dusić ok. 10 minut, uważając by owoce się nie rozpadły. Posłodzić do smaku.
Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia posmarować je miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i dużą szczyptą grubo zmielonego czerwonego pieprzu. Smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu z przykryciem. Podawać z owocami