Sałatka z pieczenią wołową

Kaufland

Składniki

  • 250 g szerokiego makaronu wstążki
  • 300 g pieczonej wołowiny
  • 1 ogórek
  • 1 mango (lub 2 brzoskwinie)
  • 2-3 ostre papryczki chili
  • 3-4 dymki ze szczypiorem

Dressing

  • 4 łyżki oleju sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3-4 łyżki octu winnego
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • po 2 łyżki posiekanych listków mięty i kolendry (lub natki pietruszki)

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć i ostudzić. Pieczeń pokroić na cienkie plasterki, a następnie na paski. Ogórek umyć, pokroić w słupki. Mango (lub brzoskwinie) obrać, przekroić, usunąć pestkę, pokroić w kostkę. Chili oraz dymkę ze szczypiorem umyć, oczyścić, posiekać. Składniki sałatki włożyć do pojemnika. Na dressing wymieszać olej sojowy, olej sezamowy, ocet winny i sos sojowy. Doprawić obranym i startym na tarce imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Sałatkę polać dressingiem, posypać posiekanymi ziołami, wymieszać, zamknąć i schłodzić.