Kaufland
Składniki
- 250 g szerokiego makaronu wstążki
- 300 g pieczonej wołowiny
- 1 ogórek
- 1 mango (lub 2 brzoskwinie)
- 2-3 ostre papryczki chili
- 3-4 dymki ze szczypiorem
Dressing
- 4 łyżki oleju sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3-4 łyżki octu winnego
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 5 cm świeżego imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- po 2 łyżki posiekanych listków mięty i kolendry (lub natki pietruszki)
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć i ostudzić. Pieczeń pokroić na cienkie plasterki, a następnie na paski. Ogórek umyć, pokroić w słupki. Mango (lub brzoskwinie) obrać, przekroić, usunąć pestkę, pokroić w kostkę. Chili oraz dymkę ze szczypiorem umyć, oczyścić, posiekać. Składniki sałatki włożyć do pojemnika. Na dressing wymieszać olej sojowy, olej sezamowy, ocet winny i sos sojowy. Doprawić obranym i startym na tarce imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Sałatkę polać dressingiem, posypać posiekanymi ziołami, wymieszać, zamknąć i schłodzić.