Sałatka z makaronem

Składniki dla 4 osób

  • 150 g makaronu (różnokolorowe świderki)
  • mała cukinia
  • 4 małe pomidory (koktajlowe)
  • 300 g sera solan lub feta
  • 6 łyżek oleju
  • sok z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • listki melisy

Sos:

  • opakowanie naturalnego sera homogenizowanego
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • ząbek czosnku
  • po łyżeczce posiekanej natki i szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Makaron ugotować, osączyć, ostudzić. Cukinię umyć, pokroić w plastry. Podsmażyć z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Ser pokroić w kostkę.
Resztę oleju wymieszać z musztardą. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
W salaterce ułożyć makaron, cukinię i pomidory. Posypać serem. Polać sosem. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20min.Przed podaniem sałatkę udekorować listkami melisy.
Serek wymieszać z jogurtem na krem. Dodać obrany i roztarty z solą czosnek i zieleninę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos podawać razem z sałatką.