Składniki dla 4 osób
- 150 g makaronu (różnokolorowe świderki)
- mała cukinia
- 4 małe pomidory (koktajlowe)
- 300 g sera solan lub feta
- 6 łyżek oleju
- sok z cytryny
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- listki melisy
Sos:
- opakowanie naturalnego sera homogenizowanego
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
- ząbek czosnku
- po łyżeczce posiekanej natki i szczypiorku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie
Makaron ugotować, osączyć, ostudzić. Cukinię umyć, pokroić w plastry. Podsmażyć z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Ser pokroić w kostkę.
Resztę oleju wymieszać z musztardą. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
W salaterce ułożyć makaron, cukinię i pomidory. Posypać serem. Polać sosem. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20min.Przed podaniem sałatkę udekorować listkami melisy.
Serek wymieszać z jogurtem na krem. Dodać obrany i roztarty z solą czosnek i zieleninę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos podawać razem z sałatką.