Kaufland
Składniki
- 200 g kaszy kuskus
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 papryka
- 4 pomidory
- 1 ogórek świeży
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 małe ogórki kiszone
- 1 por
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g podsuszanej kiełbasy
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kuskus wsypać do wysokiego naczynia, dodać pokruszoną kostkę bulionową i zalać wrzątkiem, tak aby kasza była przykryta dwucentymetrową warstwą płynu. Zamieszać i odstawić pod przykryciem na 10 minut do napęcznienia. Warzywa umyć, oczyścić, osuszyć. Paprykę, pomidory i świeży ogórek pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki i ogórki kiszone pokroić na plasterki, a por cienko poszatkować. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać. Kuskus rozmieszać widelcem, ostudzić. Dodać rozdrobnione warzywa, pokrojoną na plasterki kiełbasę i natkę pietruszki. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce.