Składniki:
- 150 g grubej kaszy (np. pęczaku)
- 4 pomidory
- 2 dymki ze szczypiorem
- Po pół pęczka natki i mięty
- Limonka
- 4 łyżki oliwy
- Ząbek czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- kilka listków sałaty
Przygotowanie:
Kaszę ugotować na sypko. Dymkę umyć i pokroić w grubą kostkę. Zielenine opłukać, drobno pokroić. Lionkę sparzyć i pokroić w cienkie plasterki.
Warzywa wymieszać z kaszą. Olej wymieszać z obranym i przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Sosem polać kaszę i warzywa. Posypać zieleniną.
Sałatkę ułożyć na półmisku wyłożonym umytą i starannie osączoną sałatą. Udekorować plasterkami limonki.