Sałatka z cykorii

Składniki:

  • 25 dag cykorii
  • kwaśne jabłko
  • kwaszony ogórek
  • 15 dag kiełbasy szynkowej
  • pół szklanki groszku konserwowego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • cukier
  • łyżka grubo posiekanego szczypiorku
  • papryka lub pomidor do dekoracji

Przygotowanie:

Cykorię oczyścić z nadpsutych liści, odciąć piętkę, wydrążyć gorzki głąb. Opłukać, dokładnie osączyć i pokroić na kawałki długości około 1 cm. Umyte jabłko cienko obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Ogórek obrać ze skórki i zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić na małe kawałki. Cykorię wymieszać z jabłkiem, ogórkiem, kiełbasą i osączonym groszkiem. Doprawić do smaku solą i cukrem. Połączyć z majonezem. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Udekorować paskami papryki lub cząstkami pomidora.