Składniki:
- 25 dag cykorii
- kwaśne jabłko
- kwaszony ogórek
- 15 dag kiełbasy szynkowej
- pół szklanki groszku konserwowego
- 3 łyżki majonezu
- sól
- cukier
- łyżka grubo posiekanego szczypiorku
- papryka lub pomidor do dekoracji
Przygotowanie:
Cykorię oczyścić z nadpsutych liści, odciąć piętkę, wydrążyć gorzki głąb. Opłukać, dokładnie osączyć i pokroić na kawałki długości około 1 cm. Umyte jabłko cienko obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Ogórek obrać ze skórki i zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić na małe kawałki. Cykorię wymieszać z jabłkiem, ogórkiem, kiełbasą i osączonym groszkiem. Doprawić do smaku solą i cukrem. Połączyć z majonezem. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Udekorować paskami papryki lub cząstkami pomidora.