Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek bez pestek
- 40 dag pieczonego kurczaka albo szynki czy innego mięsa
- 5 dag sera pleśniowego
- kilka orzeszków indyjskich
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny lub ocet winny
Przygotowanie:
Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę, natychmiast skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę mięso, paprykę lub pomidory i oliwki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ser rozetrzeć, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę, posypać orzeszkami, udekorować gałązkami natki pietruszki. Sałatkę można podać w jednym większym naczyniu lub na mniejszych talerzykach.