Sałatka z awokado

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek bez pestek
  • 40 dag pieczonego kurczaka albo szynki czy innego mięsa
  • 5 dag sera pleśniowego
  • kilka orzeszków indyjskich
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny lub ocet winny

Przygotowanie:

Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę, natychmiast skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę mięso, paprykę lub pomidory i oliwki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ser rozetrzeć, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę, posypać orzeszkami, udekorować gałązkami natki pietruszki. Sałatkę można podać w jednym większym naczyniu lub na mniejszych talerzykach.