Kaufland
Składniki
- 6 kromek czerstwego chleba tostowego
- mielona papryka
- 100 g startego parmezanu
- 300 g młodych listków szpinaku (albo mieszanych sałat)
- 1 pęczek dymki
- 4 pomidory
- 4 jajka na twardo
Winegret czosnkowy:
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka łagodnej musztardy (np. miodowej)
- sok z dużej cytryny
- 8-10 łyżek oliwy
- suszone zioła prowansalskie
- mielona papryka
Przygotowanie
Przyrządzić sos winegret: oczyszczony czosnek rozetrzeć z dużą szczyptą soli. Połączyć z musztardą, sokiem z cytryny oraz oliwą. Doprawić ziołami prowansalskimi, mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Kromki chleba pokroić na 4 kwadraty, a te następnie na trójkąty. Ułożyć na blasze, posypać mielona papryką i startym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piec na rumiano, aż ser się roztopi. Oczyszczone młode listki szpinaku większe rozerwać na kawałki, a mniejsze pozostawić w całości. Oczyszczoną dymkę pokroić na cienkie talarki i rozdzielić na pierścienie. Umyte pomidory pokroić na cząstki. Obrane jajka pokroić na plasterki. Składniki sałatki włożyć do miski, skropić sosem winegret, posypać grzankami, lekko wymieszać i od razu podawać.