Sałatka pomidorowa z fetą i ciabattą

Kaufland

Składniki

  • 4 pomidory
  • 1 młoda cebula cukrowa
  • 200g fety w zalewie ziołowej
  • 4 połówki suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
  • 4-5 łyżek marynowanych czarnych oliwek bez pestek
  • bazylia, rozmaryn
  • oregano, tymianek
  • sól, pieprz
  • 2 ciabatty
  • 8-10 łyżek oliwy
  • 3-4 duże ząbki młodego czosnku

Przygotowanie:

Pomidory pokroić na plasterki. Dodać posiekana cebulę, osączoną z zalewy fetę oraz pokrojone na paseczki suszone pomidory. Posypać przekrojonymi na pół oliwkami. Doprawić ziołami, solą oraz pieprzem. Ciabattę pokroić w ukośne plastry, ułożyć na blasze i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 oC i upiec na rumiano i chrupiąco. Każdą kromkę natrzeć przekrojonymi ząbkami czosnku. Obłożyć sałatką pomidorową i podawać.