Składniki na 4 porcje:
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 kolorowe papryki
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 4-5cm świeżego imbiru
- 4-5 łyżek oliwy
- 100g zielonego groszku(mrożonego)
- 1 łyżka łagodnego curry
- Sol, pieprz
- 300g ryżu
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennych, pokroić w krótkie paseczki. Filety drobiowe opłukać, osuszyć, pokroić na paski. Imbir obrać, zetrzeć na tarce w dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Podsmażyć na złoty kolor cebulę z czosnkiem, imbirem i indykiem. Dodać paprykę i zielony groszek. Posypać curry. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć razem 3 minuty. Sypać ryż, wymieszać i zalać woda tak , aby składniki były zakryte 3-4 cm warstwą płynu. Przykryć i gotować na małym ogniu 30 min. W razie potrzeby dolać trochę więcej wody. Posypać posiekana kolendrą.