Ryżowe curry z indykiem

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 kolorowe papryki
  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 4-5cm świeżego imbiru
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 100g zielonego groszku(mrożonego)
  • 1 łyżka łagodnego curry
  • Sol, pieprz
  • 300g ryżu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki

Przygotowanie:

Cebule i czosnek obrać, posiekać. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennych, pokroić w krótkie paseczki. Filety drobiowe opłukać, osuszyć, pokroić na paski. Imbir obrać, zetrzeć na tarce w dużym rondlu  o grubym dnie rozgrzać oliwę. Podsmażyć na złoty kolor cebulę  z czosnkiem, imbirem i indykiem. Dodać paprykę i zielony groszek. Posypać curry. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć razem 3 minuty. Sypać ryż, wymieszać i zalać woda tak , aby składniki były zakryte 3-4 cm warstwą płynu. Przykryć i gotować na małym ogniu 30 min. W razie potrzeby dolać trochę więcej wody. Posypać posiekana kolendrą.