Rozmaitości z wołowiną

Składniki:

  • 400 g wołowiny na pieczeń
  • Pół główki kapusty pekińskiej
  • Kilka suszonych grzybów
  • Puszka konserwowych kolbek kukurydzy
  • 3 strąki czerwonej papryki
  • 2 łyżki ziaren sezamowych
  • Chilli
  • curry
  • sól

Marynata:

  • 2 łyżki octu winnego
  • Łyżka czystej wódki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Skropić octem, wódką i sosem sojowym. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Grzyby umyć, namoczyć. Kapustę poszatkować. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Kukurydzę osączyć. Na rozgrzanym oleju smażyć partiami mięso, kapustę, paprykę i osączone, a następnie pokrojone w paski grzyby. Wymieszać. Dodać kukurydze ziarno sezamowe. Doprawić do smaku solą, chili i curry. Mocno podgrzać.