Rolada z indyka faszerowana bazylią

Składniki:

  • 700g piersi z indyka
  • Duży pęczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 4 łyżki oleju
  • Marynowany pieprz w ziarnach
  • Biały pieprz (mielony)
  • Sól

Sos:

  • 500g pomidorów
  • Cebula
  • Mały seler
  • Jabłko
  • Musztarda
  • Sól
  • Marynowany zielony pieprz

Przygotowanie:

Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Bazylię opłukać, osączyć i drobno posiekać, a następnie zmiksować z dodatkiem czosnku, startego sera i 2 łyżek oleju. Doprawić do smaku sola i pieprzem.

Mięso lekko pobić tłuczkiem, formując je w dość cienki prostokąt. Oprószyć z obu stron solą. Na płat mięsa nałożyć bazylikową pastę. Rozsmarować ją starannie równa warstwa po całej powierzchni.

Mięso zwinąć, obwiązać ze wszystkich stron bawełnianą nicią ( przekładając luźno nici jak przy obwiązywaniu paczki). Zawinąć w wysmarowaną olejem folię i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Posiekaną cebulę podsmażyć na reszcie oleju. Dodać pokrojone w kawałki pomidory, starty seler i jabłko. Posolić i dusić 20 minut. Przetrzeć i doprawić musztardą i zielonym pieprzem. Podawać z pokrojoną w plastry roladą.