Składniki:
- Pierś z indyka (około 1,2kg)
- gałka muszkatołowa
- 50g pieczarek
- 60g pokrojonej w cienkie plastry szynki
- 2-3 suszone grzyby
- szklanka wywaru drobiowego (2 kostki)
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki zagęstnika do sosu
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- 150g tłustego twarogu
- 2 żółtka
- kilka listków świeżej szałwii lub łyżeczka suszonej
Przygotowanie:
Mięso opłukać naciąć wzdłuż włókien. Uformować szeroki płat. Lekko go zbić, zwinąć i odstawić na 30 minut do lodówki. Grzyby pokroić. Podsmażyć razem z posiekanym czosnkiem. Wystudzić. Wymieszać z serem i żółtkami. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Na plastrze mięsa ułożyć najpierw szynkę a następnie zioła. Na wierzchu rozsmarować masę z sera i grzybów. Mięso zrolować i związać. Podsmażyć na reszcie oleju. Skropić bulionem. Piec godzinę w 160 oC. Podawać z sosem wymieszanym z zagęstnikiem i zagotowanym.