Rolada indycza z grzybowo-twarogowym nadzieniem

Składniki:

  • Pierś z indyka (około 1,2kg)
  • gałka muszkatołowa
  • 50g pieczarek
  • 60g pokrojonej w cienkie plastry szynki
  • 2-3 suszone grzyby
  • szklanka wywaru drobiowego (2 kostki)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki zagęstnika do sosu
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • 150g tłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • kilka listków świeżej szałwii lub łyżeczka suszonej

Przygotowanie:

Mięso opłukać naciąć wzdłuż włókien. Uformować szeroki płat. Lekko go zbić, zwinąć i odstawić na 30 minut do lodówki. Grzyby pokroić. Podsmażyć razem z posiekanym czosnkiem. Wystudzić. Wymieszać z serem i żółtkami. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Na plastrze mięsa ułożyć najpierw szynkę a następnie zioła. Na wierzchu rozsmarować masę z sera i grzybów. Mięso zrolować i związać. Podsmażyć na reszcie oleju. Skropić bulionem. Piec godzinę w 160 oC. Podawać z sosem wymieszanym z zagęstnikiem i zagotowanym.