Kaufland
Składniki na 4 porcje:
- 500g młodego szpinaku
- 1 cebula szalotka
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- pół szklanki ugotowanego ryżu
- 2-3 łyżki śmietany
- 4-5 łyżek startego żółtego sera
- bazylia, sól, pieprz
- 4 duże pomidory (po ok. 200g)
Przygotowanie:
Szpinak przebrać, odciąć korzonki, starannie opłukać, blanszować przez 5 minut w osolonym wrzątku aż liście opadną. Dokładnie osączyć i grubo pokroić. Szalotkę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła, wymieszać ze szpinakiem. Do farszu domieszać ugotowany na sypko ryż, śmietanę oraz starty żółty ser. Farsz doprawić bazylią, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pomidory umyć, odkroić górną część i wydrążyć łyżeczką pestki, pozostawiając przy skórce warstwę miąższu. Wydrążone pomidory napełnić nadzieniem. Farsz posypać wiórkami masła i przykryć odciętymi wierzchami. Pomidory ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika o temp 180oC i zapiekać przez 20 – 30 min