Polędwica na tostach z sałatką

Składniki:

  • 4 plastry polędwicy wołowej
  • 4 kromki chleba
  • Po kilka listków różnych gatunków sałaty
  • Kilkanaście pomidorków koktajlowych lub 4 małe pomidory
  • Strąk żółtej papryki
  • 6 łyżek oleju aromatyzowanego
  • Łyżka masła czosnkowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Przygotowanie:

Sałatę umyć. Umyte pomidory przekroić na pół albo pokroić w ćwiartki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Ocet wymieszać z solą, pieprzem, cukrem i 4 łyżkami oliwy. Sosem polać warzywa. Mięso usmażyć na maśle i 2 łyżkach oleju. Oprószyć pieprzem i solą. Zawinąć w folię aluminiową.Na tłuszczu, na którym usmażyło się mięso, usmażyć z obu stron chleb. Na każdej kromce ułożyć po ciepłym steku i po porcji sałatki.