Placek orzechowo-karmelowy

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kakao

Ciasto orzechowe:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 250 g orzechów włoskich grubo posiekanych

Masa-krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 czubate  łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki spirytusu

Poncz:

  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka spirytusy

Dodatkowo:

  • 1 puszka gotowej masy karmelowej

Przygotowanie:

Na ciasto czekoladowe ubić białka na sztywno. Nadal ubijając, dodawać cukier i żółtka. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Upiec. Na ciasto orzechowe ubić białka na sztywno, dodając cukier. Wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz miodem. Wsypać orzechy. Upiec na złoty kolor.

Na masę zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Ugotować budyń. Kawę zalać kilkoma łyżkami wrzątku. Utrzeć margarynę, dodawać po łyżce zimny budyń , dalej ucierać. Wlać ostudzoną kawę i spirytus.

Przygotować poncz. Zimne ciasto czekoladowe przekroić na pół. Zwilżyć ponczem. Położyć 2/3 masy-kremu, przykryć ciastem orzechowym. Na ciasto orzechowe wyłożyć masę karmelową z puszki. Przykryć drugą częścią ciasta czekoladowego. Wyłożyć pozostałą masę-krem i rozsmarować. Polać polewą czekoladową i posypać orzechami lub płatkami migdałowymi.