Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 1,5 szklanki cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 2 łyżki kakao
Ciasto orzechowe:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka miodu
- 250 g orzechów włoskich grubo posiekanych
Masa-krem:
- 2 szklanki mleka
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 żółtek
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki spirytusu
Poncz:
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki cukru
- 1 cytryna
- 1 łyżka spirytusy
Dodatkowo:
- 1 puszka gotowej masy karmelowej
Przygotowanie:
Na ciasto czekoladowe ubić białka na sztywno. Nadal ubijając, dodawać cukier i żółtka. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Upiec. Na ciasto orzechowe ubić białka na sztywno, dodając cukier. Wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz miodem. Wsypać orzechy. Upiec na złoty kolor.
Na masę zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Ugotować budyń. Kawę zalać kilkoma łyżkami wrzątku. Utrzeć margarynę, dodawać po łyżce zimny budyń , dalej ucierać. Wlać ostudzoną kawę i spirytus.
Przygotować poncz. Zimne ciasto czekoladowe przekroić na pół. Zwilżyć ponczem. Położyć 2/3 masy-kremu, przykryć ciastem orzechowym. Na ciasto orzechowe wyłożyć masę karmelową z puszki. Przykryć drugą częścią ciasta czekoladowego. Wyłożyć pozostałą masę-krem i rozsmarować. Polać polewą czekoladową i posypać orzechami lub płatkami migdałowymi.