Składniki:
Ciasto:
- 2 dag świeżych drożdży,
- 40 dag mąki pszennej,
- 1 ½ szklanki letniej wody,
- ½ łyżeczki soli,
- szczypta cukru
Obłożenie:
- pasta pomidorowa,
- 25 dag pieczarek,
- 50 dag pomidorów,
- 25 dag mozzarelli,
- puszka karczochów,
- 15 dag cukinii,
- 10 oliwek,
- oregano,
- bazylia
Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże pokruszyć, posypać cukrem, wymieszać z 3 łyżkami mąki i 5 łyżkami letniej wody. Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
Przesiać resztę mąki, wlać rozczyn, posolić. Zagniatać 15 minut dodając resztę letniej wody. Odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na pół i rozwałkować w okrągły placek. Drugą połowę odłożyć.
Placek ułożyć na natłuszczonej blasze i posmarować olejem.
Obłożenie:
Spód pizzy posmarować 4 łyżkami pasty pomidorowej. Następnie ułożyć na nim pokrojone pomidory, cukinię i startą mozzarellę. Obłożyć pokrojonymi pieczarkami i karczochami. Posypać oregano.
Piec przez 25-30 minut w 200st C.
Tuż przed podaniem pizzę posypać listkami bazylii.