Pikantne grzanki pomidorowe

Składniki:

  • Pieczywo zwykłe lub tostowe
  • Cebula
  • 50g oleju
  • Łyżeczka przecieru pomidorowego
  • Jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżki stołowe zmielonych orzechów
  • Łyżka stołowa mąki pszennej
  • Przyprawy
  • Szczypiorek

Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni. Cztery kromki dowolnego pieczywa podsmaż z obu stron na jasnożółty kolor.

Dużą cebulę obierz, przekrój w drobniutką kostkę i podsmaż na oleju na złoto, dodając do niej łyżkę przecieru lub gęstej pasty pomidorowej. Całe jajko ubij widelcem lub mikserem na puszystą pianę dodaj łyżkę mąki pszennej, pół łyżeczki suszonej bazylii lub innych dowolnych ziół, przeciśnięte przez praskę żabki czosnku, zmielone orzechy najlepiej arachidowe, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Połącz masę jajeczną z cebulową i posmaruj nią usmażone grzanki i wstaw je do mocno nagrzanego piekarnika na 5 minut, można również podsmażyć na patelni, pod przykryciem. Gotowe posypać szczypiorkiem.