Składniki na 4 porcje:
-
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
-
Sok z cytryny lub limonki
-
Sól, pieprz
-
2 łyżki oleju
-
2 łyżki masła
-
4 szalotki
-
4-5 cm kawałek świeżego imbiru
-
1 mała ostra papryczka chili
-
0,25 1 słodkiej śmietany 12%
-
1 łyżeczka łagodnego curry
-
2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Filety z piersi kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić z błon i resztek tłuszczu. Lekko rozgnieść dłonią, wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Skropić z obu stron sokiem z cytryny lub limonki, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posolić. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 30 minut. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać olej z masłem. Włożyć filety i smażyć na złoto na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 5-6 minut. Przełożyć na ogrzany półmisek, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce. Obraną szalotkę, imbir i oczyszczoną z pestek chili posiekać. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić szalotki. Dodać imbir chili , chili smażyć razem, mieszając, przez 2-3 minuty. Wlać śmietanę rozdrobnioną z mąką i mieszając zagotować. Do sosu wsypać przyprawę curry, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Mieszając gotować na małym ogniu przez 4-5 minut, aż sos stanie się zawiesisty. Filety polać sosem, posypać uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i podawać z dodatkiem ryżu wzbogaconego rodzynkami i orzechami.