Pierś indyka zapiekana z brzoskwiniami i serem pleśniowym

Składniki na 4 porcje:

  • 600g filetu z piersi indyczej
  • Pół szklanki soku pomarańczowego
  • Sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • Kilka kropli tabasco
  • Sól, pieprz kajeński
  • 2 brzoskwini (albo 4 połówki brzoskwiń z puszki)
  • 100g sera pleśniowego

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na 4 plastry. Sok pomarańczowy wymieszać z sokiem i skórką cytrynową, dżemem morelowym oraz oliwą. Doprawić tabasco, solą i pieprzem kajeńskim. Mięso zalać marynatą, włożyć do lodówki na 2 godziny. W czasie marynowania mięso kilkakrotnie odwrócić. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć pestki. Połówki brzoskwiń pokroić na cząstki. Plastry misa wyjąć z marynaty, ułożyć w brytfannie i podlać marynatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200OC i piec mięso 10 minut. Następnie filety odwrócić i obłożyć cząstkami brzoskwiń. Brzoskwinie przykryć plasterkami sera pleśniowego. Piec dalsze 10-15 minut.