Składniki:
- 2 jabłka
- 2 banany
- 100 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki ziarna sezamowego
- szklanka mielonych orzechów ziemnych
- 2 łyżki miodu
- ½ szklanki cukru
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Jabłka i banany obrać, pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Podsmażyć na połowie oleju. Osączyć. Na reszcie oleju podsmażyć orzeszki z ziarnem sezamowym i miodem. Wymieszać z owocami i wiórkami kokosowymi. Rozłożyć na talerze. Cukier wsypać na sucha patelnią i ogrzewać, aż się rozpuści. Wymieszać z 2 łyżkami wody. W karmelowej masie zanurzać widelec i ciągnącymi się za zębami karmelowymi „nitkami” dekorować deser. Wstawić na 20 minut do lodówki.