Owoce w karmelowych nitkach

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 banany
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki ziarna sezamowego
  • szklanka mielonych orzechów ziemnych
  • 2 łyżki miodu
  • ½ szklanki cukru
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Jabłka i banany obrać, pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Podsmażyć na połowie oleju. Osączyć. Na reszcie oleju podsmażyć orzeszki z ziarnem sezamowym i miodem. Wymieszać z owocami i wiórkami kokosowymi. Rozłożyć na talerze. Cukier wsypać na sucha patelnią i ogrzewać, aż się rozpuści. Wymieszać z 2 łyżkami wody. W karmelowej masie zanurzać widelec i ciągnącymi się za zębami karmelowymi „nitkami” dekorować deser. Wstawić na 20 minut do lodówki.