Orientalne naleśniki z wołowiną

Składniki:

  • 16 naleśników,
  • 350g wołowiny bez kości,
  • pęczek dymki,
  • 2cm kawałek imbiru lub  łyżeczka imbiru w proszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sos sojowy,
  • 2 łyżki wytrawnej wódki,
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  •  łyżeczka miodu,
  • natka,
  • listki bazylii

Przygotowanie:

Mięso opłukać, pokroić w paski. Skropić wódką i sosem sojowym. Wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem i odstawić na godzinę.

Dymkę obrać, umyć, drobno pokroić. Korzeń imbiru oskrobać, drobno posiekać.

Olej sojowy rozgrzać. Podsmażyć na nim kolejno: imbir, osączone z marynaty mięso i dymkę. Wymieszać. Farszem napełnić naleśniki.

Pozostałą marynatę wymieszać lub zmiksować z olejem sezamowym, octem i miodem.

Sosem polać naleśniki. Udekorować natką i bazylią.