Składniki:
- 16 naleśników,
- 350g wołowiny bez kości,
- pęczek dymki,
- 2cm kawałek imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku,
- 2 ząbki czosnku,
- sos sojowy,
- 2 łyżki wytrawnej wódki,
- 2 łyżki oleju sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- łyżeczka miodu,
- natka,
- listki bazylii
Przygotowanie:
Mięso opłukać, pokroić w paski. Skropić wódką i sosem sojowym. Wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem i odstawić na godzinę.
Dymkę obrać, umyć, drobno pokroić. Korzeń imbiru oskrobać, drobno posiekać.
Olej sojowy rozgrzać. Podsmażyć na nim kolejno: imbir, osączone z marynaty mięso i dymkę. Wymieszać. Farszem napełnić naleśniki.
Pozostałą marynatę wymieszać lub zmiksować z olejem sezamowym, octem i miodem.
Sosem polać naleśniki. Udekorować natką i bazylią.