Składniki:
- 100g pieczarek
- 1 cebula
- 100g papryki
- 100g surowej szynki
- 2 łyżki oliwy
- 500g mielonej wołowiny
- Bazylia, oregano
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- 1 opakowanie makaronu cannelloni(250g)
- 500g pomidorów
- 100g żółtego sera
Przygotowanie:
Umyte pieczarki, obraną cebulę, paprykę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojone składniki i mieszając podsmażyć. Dodać mielone mięso, smażyć odwracając kawałkami ścięte mięso na drugą stronę. Doprawić ziołami, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Podlać kilkoma łyżkami wrzątku i dusić pod przykryciem 10 mint. W tym czasie przygotować sos beszamelowy. W rondelku roztopić 2 łyżki masła, oprószyć 2 łyżkami mąki, zasmażyć na złoto i rozprowadzić zimnym mlekiem. Sos doprawić solą i pieprzem, mieszając zagotować. Canelloni wrzucić do 3 l lekko osolonego wrzątku, obgotować 5 minut, wyjąć odsączyć, ostudzić i napełnić farszem. Pomidory umyć, pokroić na plasterki. Na dnie żaroodpornej formy rozłożyć warstwę pomidorów. Następnie ułożyć canelloni, przykryć pozostałymi pomidorami. Wierzch polać sosem beszamelowym i posypać startym żółtym serem. Zapiekać 20 min w piekarniku o tem 200 C