Składniki:
- 16 naleśników
- 400g piersi z drobiu,
- po 2duże marchewki i pietruszki,
- mała cukinia,
- 2 brokuły,
- koperek,
- sól,
- pieprz,
- mielona gałka muszkatołowa,
- sok z cytryny,
- olej
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć. Natrzeć solą i gałką muszkatołową. Skropić sokiem z cytryny. Posmarować olejem. Zawinąć w wysmarowaną olejem folię aluminiową. Piec 35 minut w 180C. Pokroić w wąskie paseczki.
Marchewkę i pietruszkę umyć, a następnie oskrobać i pokroić w paseczki. Cukinię umyć, poszatkować. Umyte brokuły podzielić na różyczki, końce głąbików odciąć.
Warzywa ugotować na parze. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki napełnić warzywami i mięsem. Zwinąć w trójkąty lub rulony, a na koniec posypać grubo posiekanym koperkiem.
Rada: Mięso w naleśnikach można zastąpić pokrojoną w wąskie paseczki wędliną, np. szynką, a w wersji dla jaroszy – żółtym serem.