Naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Składniki:

  • 16 naleśników,
  • kilogram szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek śmietany,
  • 150g sera feta,
  • 4 pomidory,
  • oregano (świeże lub suszone),
  • sól,
  • pieprz,
  • sos beszamel (w proszku),
  • masło do formy

Przygotowanie:

Szpinak przebrać, usunąć ogonki i zżółknięte liście. Wypłukać. Zalać osolonym wrzątkiem i mieszając, gotować 3-5 minut. Odcedzić. Doprawić solą, pieprzem i roztartym czosnkiem.

Pomidory umyć, sparzyć, obrać, pokroić w kawałki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem.

Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać śmietanę i pokrojoną na kawałki fetę. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Połowę sosu wymieszać ze szpinakiem.

Naleśniki napełnić szpinakowym nadzieniem i łożyć w kwadraty. Ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, przekładając kawałkami pomidorów. Polać resztę sosu. Zapiekać 15 minut w rozgrzanym do 180oC piekarniku.